söndag 10 augusti 2008

Om lycka

Kan en mysig filmkväll med tjejkompisarna innebära mer lycka än att vinna hundra tusentals kronor på lotto? För mig blir svaret ja.

Lycka är så individuellt. Det som är lycka för mig behöver inte nödvändigtvis vara lycka för en annan människa. Madonna sjunger "we are living in a material world" och just den meningen innebär troligen mer sanning än vad vi kanske vill erkänna eller tro på. Jag ska inte sticka under stol med att jag själv varit, och fortfarande är, en person som skattar materiella ting ganska högt i livet. Många kan säkert känna igen att det kan kännas viktigt att ha den senaste mobilen, den snyggaste laptopen eller den trendigaste bilen. Det finns ju ett visst behov av att äga materiella ting. De behövs på många plan pga att vårat samhälle och den värld vi lever i ofta kräver det. Det finns inget fel i att vara en "material girl" (eller boy). Det gör en nog varken mer eller mindre lycklig.

Det jag i det här inlägget egentligen ville förmedla var att det finns så mycket lycka bakom alla materiella ting. Lycka som man nog, tyvärr, inte uppmärksammar tillräckligt ofta. Jag kan råda till att se inåt. Om du anstränger dig och verkligen känner efter så kan du nog under en endaste dag lägga märkte till små saker som du kanske innan tagit för givet. Små saker som faktiskt gör dig lycklig. Saker som att vakna upp en lördagsmorgon, inse att man är ledig och somna om igen. Saker som att lägga sig i ett varmt skumbad, antingen ensam eller med den man älskar. Att få ett leende av en främmande människa på stan. Att äta mjukglass på en brygga i solen. Att läsa en bok som lockar fram skrattet inom dig eller doppa fötterna i vattnet och borra ner tårna i sanden. Små saker som att vakna på morgonen och känna att en helt ny dag, med alla möjligheter, ligger framför en. En helt ny dag med nya upplevelser, möten och stunder av just lycka.

Finn det som är lycka för dig. Vad det än må vara. Och ännu viktigare - håll fast, ta tillvara på och minns din lycka igen varje gång du behöver den. Du kan!

/Pia

Inga kommentarer: